Składniki
Składniki na ciasto na pizzę:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie do pizzy (farsz):
- pieczarki
- cebula
- ser żółty
Składniki na sos do pizzy:
- puszka pomidorów bez skóry
- 3-4 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić, odparować na patelni (będą ładne jasne) i podsmażyć na maśle z cebulą. Przygotować sos pomidorowy – na lekko rozgrzaną oliwę wycisnąć czosnek, podsmażyć (ok. 30-40 sekund) do czasu aż zacznie ładnie pachnieć (UWAGA: zbyt przysmażony czosnek staje się gorzki). Dodać pomidory, zioła i przyprawy. Gotować na małym ogniu (aż rozpadną się pomidory). Ciasto ziemniaczane wyłożone w blaszce posmarować sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 min.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, nałożyć pieczarki z cebulką, poprószyć startym żółtym serem, oregano i wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika na kolejne 15 min. Pizzę z ziemniaków podawać gorącą.
Zaprzyjaźnione blogi: Kultura Piwa