Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki -500 ml
- torebka drożdży suszonych
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- oliwa do wysmarowania blachy – płaska mała łyżeczka
Składniki na farsz:
- sos pomidorowy do pizzy – przepis na blogu TUTAJ
- 150 g drobno krojonego sera mozzarella
- 2 małe dojrzałe pomidory
- 1 mała cebula czerwona
- papryka – ile kto lubi
- 1/2 łyżeczki oregano
Piętnaście deko drożdży zalać wodą ciepłą, i odstawić do wyrośnięcia. Następnie należy trzydzieści deko mąki wymieszać z drożdżami i wodą, wyrobić ciasto i uformować kulę. Później kulę rozwałkować na cienki placek i zostawić do wyrośnięcia. Układamy ciasto na okrągłej blaszce i zostawiamy go na chwilę. Boki ciasta należy zlepić aby farsz nie wyciekał. Trzydzieści deko pomidorów należy dokładnie umyć, sparzyć je gorącą wodą i rozdrobnić i ułożyć na cieście.
Pomidory posypujemy bazylią, oliwkami,posiekana cebulą i majerankiem. Całą pizzę skrapiamy oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do dwustu trzydziestu stopni piec ją około trzydziestu minut.
Po wyjęciu powinna mieć złoty kolor i chrupiąca. Pizzę można podawać z różnymi surówkami, wtedy będzie jeszcze smaczniejsza. Pizzę podajemy na rożne okazje, przeważnie nimi się zajada młodzież. Jeśli nie ma w domu nic ugotowane bardzo szybko można przyrządzić pizzę, zawsze produkty można dobrać. Pizzę można zamówić również na telefon i zaraz przywożą.