Pizza z pieczarkami

pieczarkiPieczarki, choć to zwykłe grzyby, to pełnowartościowy produkt spożywczy. Zaliczono je do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli mającej korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają bardzo dużą ilość wartościowego białka, niemal wszystkie aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczone, dobrze przyswajalne węglowodany. Pieczarki są także źródłem błonnika, żelaza, potasu, miedzi, selenu, jodu, witaminy A, witaminy E, ważnej dla kości witaminy D, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

Aby przygotować klasyczną pizzę z pieczarkami należy przygotować pół kilo mąki. Następnie, dziesięć deko drożdży należy rozrobić w odrobinie ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia na dwie minuty. Po kilku minutach należy mąkę połączyć z drożdżami i wyrobić ciasto do niego dodać odrobinę soli do smaku. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut. Myjemy trzydzieści deko pieczarek, kroimy je na drobne kawałki, albo trzemy na tartce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągły placek i kładziemy go do blachy wyłożonej pergaminem. Smarujemy placek sosem pomidorowym, na to kładziemy pieczarki ze smażone lekko z cebulą. Również możemy położyć drobne kawałki jakieś kiełbasy będzie smaczniejsze.

Na wierzch również można położyć drobne kawałeczki papryki, czerwonej , zielonej. Posypujemy przyprawami pieprzem jak również różnymi przyprawami do zapiekanek. Pizzę wstawiamy do piekarnika lekko zapiekamy kilka minut. Później wyjmujemy posypujemy serem żółtym startym na tarce. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika i zapiekamy ten ser, ale już na bardzo krótko.
W tym czasie możemy poczytać coś ciekawego, np na rpgshop.com.pl.