Pizza z kukurydzą

kukurydzaSkładniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1/8 l letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g pieczarek (duszonych)
  • 200 g tartego sera (gouda, emmentaler)
  • sól, papryka
  • kukurydza
  • 1 duża cebula
  • 300 g gotowanej szynki
  • 1 płaska łyżka majeranku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto wyrobic ręką na gładkie elastyczne ciasto i odkryte zostawić na 45 minut. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę (wyformować również boki blachy). Na to wyłożyć pokrojoną szynkę (tuńczyk) i pieczarki. W wypadku szynki nie dodawać soli (szynka jest wystarczająco słona). Wierzch posypać utartym serem. Piec w piekarniku około 30-40 minut (elektryczny z obiegiem gorącego powietrza: 180 stopni, normalny elektryczny lub gazowy: 200 stopni). Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, posypać papryką, cebulą i majerankiem.