Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/7 kostki świeżych drożdży
- ok 200 -220 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- duży bakłażan
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego świeżego parmezanu
- garść tartej mozzarelli
Jeden bakłażan należy umyć, pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy oprószyć solą i skropić oliwą, obok należy położyć paprykę. To wszystko należy piec w temperaturze dwustu stopni przez dziesięć minut. Później obieramy paprykę i miksujemy je z suszonymi pomidorami z dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Cisto (lub chlebki pita, które można zastosować zamiennie) należy posmarować pastą z pomidorów. Na wierzchu należy ułożyć plastry upieczonego bakłażana i pomidorki koktajlowe. To należy wstawić do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i piec przez pięć minut. Ciepłe mini pizze należy posypać pokruszoną fetą. Później dekorujemy zieloną pietruszką. Również można zamiast bakłażana, użyć do pizzy cukinie i kabaczki. Jeśli do pizzy użyjemy gotowej pasty pomidorowej szybciej przygotujemy pizzę. Także do tego można podawać barszczyk do picia na gorąco, wtedy będziemy bardziej syci. Do pizzy smakosze zamawiają sobie zestaw surówek, które są bogate w witaminy.
Surówki przygotowujemy przeważnie z warzyw.
Zobacz też: Praca w pizzerii? Dlaczego nie!