Składniki
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- sól
- cukier
- 1 szklanka mleka
- po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1 mały por
- kilka czarnych oliwek
Sposób przygotowania
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli i cukru. Wlać olej i ciepłe mleko, zarobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Paprykę pokroić na paski. Pora pokroić w krążki, oliwki osaczyć z zalewy. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na podłużny placek. Placki ciasta ułożyć na nasmarowanej olejem blasze, na wierzchu ułożyć paprykę i oliwki. Wstawić na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200°C. Jeszcze ciepłą posypać krążkami pora, podawać z keczupem.