Pizza wegetariańska

margheritaSkładniki

  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier
  • 1 szklanka mleka
  • po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 1 mały por
  • kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli i cukru. Wlać olej i ciepłe mleko, zarobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Paprykę pokroić na paski. Pora pokroić w krążki, oliwki osaczyć z zalewy. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na podłużny placek. Placki ciasta ułożyć na nasmarowanej olejem blasze, na wierzchu ułożyć paprykę i oliwki. Wstawić na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200°C. Jeszcze ciepłą posypać krążkami pora, podawać z keczupem.