Pizza warzywna

warzywnaSkładniki na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki letniej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g mąki

Farsz:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 obrane pomidory
  • 4 cebulki dymki
  • 10 strączków zielonej fasolki z puszki
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • pół łodygi selera naciowego
  • mała cukinia
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny, pół łyżeczki sosu worcester

Sposób przygotowania

W przygotowanej na stolnicy mące zrób zagłębienie, wsyp w nie pokruszone drożdże i cukier, wlej letnią wodę i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj sól i oliwę (łyżeczkę) i wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je teraz na okrągły placek i przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą i koncentratem pomidorowym, przykryj plasterkami pomidorów. Warzywa oczyść, pokrój i zeszklij na oliwie. Podczas smażenia podlewaj białym winem, na koniec dodaj przyprawy, sok z cytryny i sos worcester. Duś około 10 minut. Uduszone warzywa ułóż na cieście, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Przepis pochodzi ze strony www.vegancookbook.pl