Pizza swojska

ciastoSkładniki

  • drożdże 1/3 opakowania
  • kiełbaska lub szynka 1 według uznania
  • cebula 2 całe
  • pieczarki 30 dag
  • oregano 4 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 6 łyżeczek
  • ser 1 według uznania
  • jajka 1 całe
  • sól 0,5 łyżeczki
  • mleko 2 szklanek
  • mąka 2,5 szkl

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z jajkiem aż do rozpuszczenia. Ugnieść dokładnie z: mąką, mlekiem, solą. Pozostawić na ok. 30-40 min aby ciasto urosło. Pieczarki z cebula pokroić i podsmażyć na patelni. Na płaską blaszkę na wcześniej przygotowany papier zabezpieczony oliwa wyłożyć ciasto i rozprowadzić je jak najcieniej na około 4-5mm i uformować je w koło. Na wierzch rozprowadzić koncentrat pomidorowy i posypać oregano. Następnie rozłożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulką. Kolejno kładziemy pokrojoną kiełbaskę bądź szynkę według uznania a na to starkowany ser. Na wierzch sera można również posypać oregano co zapewni piękny zapach.