CIASTO:
- 30-35 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- około pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- sól
NADZIENIE:
- 50 dag pomidorów
- mała puszka koreczków anchois
- 5 łyżek oleju
- kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
- 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego
- oregano
- majeranek pieprz, sól
Sposób przygotowania
Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź. Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania – wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym dodaj resztę oleju. Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort.