Składniki
- 1/4 opakowania drożdży piekarskich
- 1 mała łyżeczki soli
- 2 małe łyżeczki cukru
- 15 czubatych dużych łyżek mąki
- 1 szklanka wody
- 4 duże łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oleju
- 3/4 szklanki koncentratu
- szczypta pieprzu
- oregano
- bazylia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka (w oleju,nierozdrabniany)
- 5 średnich pieczarek
Sposób przygotowania
Drożdże wrzucamy do szklanki dodajemy cukier oraz 2 małe łyżeczki letniej wody. Wszystko to mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Bieżemy dużą blaszaną miskę lub stolnicą, nakładamy mąkę. Układamy z niej kopiec a na szczycie łyżeczką robimy otwór i tam wlewamy olej następnie dodajemy soli później drożdże. Wszystko to przykrywamy warstwą mąki aby nasze składniki nie wymieszały się od razu z wodą. Kiedy to zrobimy dolewamy wodę (najlepiej letnią). Wszystko ugniatamy aż ciasto będzie odklejać się od naszych palców. Wlewamy mało oleju na blache i rozsmarowujemy go równomiernie. Wkładamy ciasto do blachy i formujemy je. Na ciasto sypiemy małą ilość bazylii. Bierzemy szklankę dodajemy do niej koncentrat, olej, zmielony czosnek, oregano i według własnego upodobania ostrą paprykę. Mieszamy to wszystko i wykładamy na blachę równomiernie rozsmarowując. Następnie wykładamy kukurydzę później pieczarki a na końcu tuńczyka. Wrzucamy nasze dzieło do piekarnika w którym ma się piec 15-20 minut w 180 stopniach. UWAGA: Należy pamiętać aby nie przesadzać z przyprawami. Kiedy dodamy za dużo nasza pizza będzie gorzka i nie smaczna.