CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej typu 550
- ok. 2 szklanek wody
- 4 dkg drożdży świeżych
- 2 jaja
- sól
NADZIENIE:
- 1 puszka ananasów
- 30 dkg żółtego sera (twardego) lub mozzarella
- 10 dkg szynki w plastrach lub 10 dkg salami w cienkich plastrach
- przecier pomidorowy najlepiej w kartonikach rzadki
- drelowane faszerowane papryką oliwki
- trochę marynowanej czerwonej papryki do przybrania
- przyprawa do pizzy
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Ciasto: Wyrobić ciasto drożdżowe (można mikserem) lekko przywierające do ręki. Uformować kulę, wysmarować oliwą i pozostawić do wyrośnięcia pod nakryciem (ok. 1 godz.). Wyłożyć na wysmarowane oliwą foremki ciastem ok. 0.5 cm grubości i pozostawić na 15 min.
Nadzienie: Wycisnąć czosnek przez wyciskarkę do czosnku, przysmażyć na gorącej oliwie, dodać przecier pomidorowy zagotować z solą i przyprawą do pizzy, dodać cukier do smaku. Wyrośniętą w foremkach pizzę smarować obficie wystudzonym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem, ułożyć pokrojone w paski plastry szynki, salami, odcedzone z soku plastry ananasa, paprykę marynowaną, oliwki, posypać przyprawą do pizzy. Włożyć do gorącego piekarnika (220C) piec ok. 10-12 min.
Profesjonalne zdjęcia reklamowe w Poznaniu – Sara Studio.