Pizza Hawajska

hawajskaCIASTO:

  • 1 kg mąki pszennej typu 550
  • ok. 2 szklanek wody
  • 4 dkg drożdży świeżych
  • 2 jaja
  • sól

NADZIENIE:

  • 1 puszka ananasów
  • 30 dkg żółtego sera (twardego) lub mozzarella
  • 10 dkg szynki w plastrach lub 10 dkg salami w cienkich plastrach
  • przecier pomidorowy najlepiej w kartonikach rzadki
  • drelowane faszerowane papryką oliwki
  • trochę marynowanej czerwonej papryki do przybrania
  • przyprawa do pizzy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Ciasto: Wyrobić ciasto drożdżowe (można mikserem) lekko przywierające do ręki. Uformować kulę, wysmarować oliwą i pozostawić do wyrośnięcia pod nakryciem (ok. 1 godz.). Wyłożyć na wysmarowane oliwą foremki ciastem ok. 0.5 cm grubości i pozostawić na 15 min.
Nadzienie: Wycisnąć czosnek przez wyciskarkę do czosnku, przysmażyć na gorącej oliwie, dodać przecier pomidorowy zagotować z solą i przyprawą do pizzy, dodać cukier do smaku. Wyrośniętą w foremkach pizzę smarować obficie wystudzonym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem, ułożyć pokrojone w paski plastry szynki, salami, odcedzone z soku plastry ananasa, paprykę marynowaną, oliwki, posypać przyprawą do pizzy. Włożyć do gorącego piekarnika (220C) piec ok. 10-12 min.

Profesjonalne zdjęcia reklamowe w Poznaniu – Sara Studio.