Margherita

margheritaSkładniki

  • 50dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l sosu pomidorowego
  • 6 średnich pomidorów
  • 30 dag mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę przesiać , wkruszyć drożdże. Zalać je 1.5 szklanki letniej wody, zmieszać i odstawić na 15 min. Zagnieść ciasto na koniec dodać sól i oliwę.

Farsz: Pomidory sparzyć, obrać , pokroić w krążki. Mozzarellę pociąć w plastry. Ciasto podzielić na 4 kawałki, rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory, mozzarellę, bazylię, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Odstawić na 15 min . Piec 20 min w temp. 220st. C. Przygotowanie : 30 min Oczekiwanie: 30 min Pieczenie: 20 min