Pizza z kapustą

pizza z kapustąCIASTO:

  • 30dag mąki
  • 1 opakowanie drożdży
  • 130ml mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 jajo

NADZIENIE:

10dag boczku
1 cebula
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki majeranku
75dag kiszonej kapusty
50dag ziemniaków
sól pieprz po
20dag śmietany kwaśnej i kremówki

Sposób przygotowania

Z mąki łyżeczki soli, drożdży, mleka, oleju i jaja zgnieść ciasto.Odstawić na 45 minut.Boczek i oczyszczoną cebulę pokroić w kostke i podsmażyć.Doprawić papryką i majerankiem.Wymieszać z kiszoną kapustą.Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze.Obrane i umyte ziemniaki pokroić na cienkie plastry, doprawić i ułożyć na cieście, przykryć warstwą kapusty..Obie śmietany wymieszać, polać pizzę. Piec 30 min w 180 stopniach.