Pizza Nicejska

pizzaSkładniki

  • 30-35 dag mąki
  • 1 dag drożdży
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • tłuszcz do formy, sól wierzch
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 20 dag żółtego sera cheddar
  • po kilka czarnych oliwek i koreczków anchois
  • łyżka oregano
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Drobno posiekaną cebulę podduś na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, a także koncentrat, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki duś przez 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, po czym posyp startym serem. Na koniec udekoruj koreczkami anchois, połówkami oliwek i odstaw na 20 minut. Pizzę piecz około 20 minut w gorącym piekarniku.