Składniki
- 30-35 dag mąki
- 1 dag drożdży
- szklanka wody
- łyżka oleju
- tłuszcz do formy, sól wierzch
- 5 pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- łyżka oleju
- 20 dag żółtego sera cheddar
- po kilka czarnych oliwek i koreczków anchois
- łyżka oregano
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Drobno posiekaną cebulę podduś na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, a także koncentrat, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki duś przez 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, po czym posyp startym serem. Na koniec udekoruj koreczkami anchois, połówkami oliwek i odstaw na 20 minut. Pizzę piecz około 20 minut w gorącym piekarniku.