Składniki
- drożdże 1/3 opakowania
- kiełbaska lub szynka 1 według uznania
- cebula 2 całe
- pieczarki 30 dag
- oregano 4 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy 6 łyżeczek
- ser 1 według uznania
- jajka 1 całe
- sól 0,5 łyżeczki
- mleko 2 szklanek
- mąka 2,5 szkl
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z jajkiem aż do rozpuszczenia. Ugnieść dokładnie z: mąką, mlekiem, solą. Pozostawić na ok. 30-40 min aby ciasto urosło. Pieczarki z cebula pokroić i podsmażyć na patelni. Na płaską blaszkę na wcześniej przygotowany papier zabezpieczony oliwa wyłożyć ciasto i rozprowadzić je jak najcieniej na około 4-5mm i uformować je w koło. Na wierzch rozprowadzić koncentrat pomidorowy i posypać oregano. Następnie rozłożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulką. Kolejno kładziemy pokrojoną kiełbaskę bądź szynkę według uznania a na to starkowany ser. Na wierzch sera można również posypać oregano co zapewni piękny zapach.