Powszechnie twierdzi się, że szpinak jest zdrowy. Nie każdy lubi smak szpinaku, jednak coraz więcej osób chętnie dodaje go do pizzy.
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
- łyżka oleju
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Robimy ciasto drożdżowe, trochę mąki należy zagnieść z drożdżami i odrobiną soli i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Dwadzieścia deko grzybów należy bardzo dobrze opłukać, włożyć na patelnie, wlać trochę oleju. Smażyć na małym ogniu przez dwie trzy minuty, aż zmiękną. Później zdejmujemy patelnię z ognia i wkładamy szpinak, chwilę smażyć aż zwiędnie doprawić solą, pieprzem, wymieszać z grzybami.
Wyrośnięte ciasto należy podzielić na cztery części i ich rozwałkować na placki o średnicy dwudziestu centymetrów. Należy naszykować dwie blachy, oprószyć ich odrobiną mąki i posmarować olejem. Na każdej należy ułożyć po dwa placki ciasta. Na plackach rozłożyć ser i grzyby ze szpinakiem, dodać cebulę i odstawić na trzydzieści minut, aż brzegi ciasta podrosną. Wtedy należy piekarnik nagrzać do temperatury dwustu stopni i piec około piętnastu minut. Pizze można polać śmietanką kremową ale nie koniecznie bo nie każdy lubi. Każdy sam doprawia sobie.